Przepis i sposób przygotowania na: smalczyk ef de luxe
(*pamiętajmy o mieszaniu co jakiś czas)
W między czasie przygotowujemy resztę składników:
2.Kroimy w kostkę boczek wędzony.
3.Kroimy w kostkę lub piórka cebulę.
4.Kroimy w małe kawałki śliwki suszone.
5.Wyciskamy prze praskę czosnek, dodajemy ciut soli do niego.
6.Obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7.Do stopionej słoninki dodajemy boczek.
8.Po paru minutach wrzucamy cebulę.
9.Gdy cebula będzie już miękka, niemal rozpływająca się, dodajemy jabłko i śliwki.
10.Gdy jabłko się zesmaży dodajemy czosnek.(nie smażymy za długo,żeby nie zgorzkniał.
11. Wsypujemy majeranek, pieprz, sól, zioła lub inne ulubione przyprawy.
12.Teraz wystarczy przelać ostrożnie smalczyk w naczynka, słoiczki lub zostawić w garnku i zostawić do zastygnięcia.
SMACZNEGO !