Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smażona pieczeń

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone mięso 1/2 kg
kajzerka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
chrzan 1 łyżka
ostra musztarda 1 łyżeczka
przyprawy
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona pieczeń

Dodatkowo;
3 jajka na twardo
olej do smażenia

Bułkę namoczyć i dokładnie odcisnąć, następnie dodać do mięsa mielonego. Cebulę bardzo drobniutko posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do mięsa, dołożyć jajko, musztardę, chrzan i przyprawy ja użyłam tradycyjnie troszkę soli, pieprzu i tymianku. Wszystko dokładnie wymieszać gdyby masa okazała się za luźna dodać troszkę bułki tartej. Deskę przesmarować wodą i wyłożyć na nim mięso które rozsmarować na równy łat mięsa, następnie na środku ułożyć jajka na twardo i delikatnie naciągnąć mięso na górę, zlepić i uformować kształt pieczeni. Na patelni z grubym dnem rozgrzać dość sporą ilość oleju i ostrożnie zsunąć na nią pieczeń z deski, zmniejszyć płomień i smażyć pieczeń z dwóch stron na złoty kolor. Pierwsze przewrócenie jest troszkę trudne, ale używając dwóch szerokich łopatek uda się to zrobić. Podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno z pieczywem jako dodatek do chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 09.04.2013 20:34
świetnie wygląda
Dorota_31_ 09.04.2013 18:04
kusząco wygląda
reniatka 09.04.2013 16:40
fajna jeszcze takiej nie jadłam
Magda24 09.04.2013 15:46
dobra taka pieczeń
Monika58 09.04.2013 15:38
ale apetyczna :)
muffina 09.04.2013 15:08
ale smakowite. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak