Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smażony ryż curry ze szparagami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż jaśminowy 200 g
szparagi zielone 500 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
sos sojowy jasny 2 łyżki
pasta curry 2 łyżki żółtej
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
przyprawa piri-piri 1 łyżeczka w płynie
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól i pieprz
masło klarowane
szczypiorek usiekany

Porada

smażony ryż o smaku curry ze szparagami i dymką. Wyśmienity dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony ryż curry ze szparagami

Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu , odcedzić.

Szparagi umyć , odłamać zdrewniałe końce , pokroić na małe kawałki.
Dymki posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać dość sporą ilość masła , położyć szparagi smażyć 3-4 min co chwila mieszając , dodać dymkę , zeszklić.

Do warzyw wsypać ryż oraz przyprawy.
Smażyć co jakiś czas mieszając aż ryż zacznie się przyrumieniać.

Ryż podawać posypany szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 19.07.2017 21:29
Zgadzam się , mąż jadł z kotletem a jak dla mnie sam wystarczy :)
SzczyptaChili 19.07.2017 21:28
Dziękuję , smażony ryż curry robię bardzo często z różnymi dodatkami , uwielbiamy :)
Ola1984 19.07.2017 13:37
Świetny dodatek do obiadu :)
Róża1 18.07.2017 23:43
Bardzo smaczna potrawa !! ciekawe połączenie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak