Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.
2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.
5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.