Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Spaghetti a'la Bolognese

Jan
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 250 g
mięso mielone 500 g
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
marchew 1-2 sztuki
cebula 1 główka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat szczypta
wino czerwone 200 ml
tymianek 0,5 łyżeczki
oregano 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti a'la Bolognese

Na chwilę obecną nie posiadam zdjęć, po prostu nie miałem jak zrobić, a nikt nawet nie chciał słyszeć o czekaniu na aparat :D Następnym razem dodam.

Nadmieniam, że podane ilości składników są bardzo orientacyjne, nigdy nie zastanawiam się ile czego dodać:)

Przepis ma kilka zmian, w stosunku do popularnych bolognese, czerwone wytrawne wino wspaniale podkreśla smak sosu, marchew powoduje, że sos nie jest kwaśny od pomidorów, natomiast cynamon dodaje takiego fajnego oryginalnego akcentu. Jednak proszę z nim uważać! Nikt nie chce jeść sosu cynamonowego.

Do dzieła:

Marchew trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę siekamy podsmażamy razem na oleju bądź oliwie, aż marchew zmieni kolor. Dodajemy mięso i również smażymy aż przestanie być różowe, zalewamy winem i chwilę dusimy, zdejmujemy pokrywkę i odparujemy odrobinę płynów. W tym momencie będzie optymalnie postawić wodę na makaron (gotujemy wg. przepisu na opakowaniu) Dodajemy pomidory i koncentrat,znowu odparowujemy. Teraz dodajemy czosnek, posiekany, albo przeciśnięty przez praskę. Kontrolujemy poziom płynów dolewając w razie potrzeby wody. Nareszcie dodajemy sól i pieprz, oraz pozostałe przyprawy, proponuję po połowie (poza cynamonem, ten dopiero na koniec tuż przed wyłączeniem ognia), resztę dodamy jak już wyłączymy ogień, wtedy podczas podawania będzie pachniało ziołami.

Odcedzamy makaron, skrapiamy oliwą oraz dosypujemy do niego odrobinę bazylii, dokładnie mieszamy w garnku.

Pozostały tylko nałożyć makaron i polać go sosem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jan 14.08.2013 14:30
U mnie warzywa były drobno posiekane/starte, więc szybko się rozpadły:) Po wizycie we Włoszech, również przekonałem się, że nasze "Włoskie" dania bardzo się różnią od oryginałów. Jednak wychodzę, z założenia, że im więcej wariacji na temat jakiegoś dania tym lepiej :)
SmacznaPyza 13.08.2013 17:58
według mnie sos powinien dusić się dużo dłużej, aż warzywa zaczną się rozpadać. No i oczywiście makaron mieszamy z sosem przed podaniem a nie polewamy. Co ciekawe to spaghetti po bolońsku jest u nas bardzo popularne a Włosi takiego sosu nie podają z takim makaronem - zdecydowanie wolą z grubym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak