Przepis i sposób przygotowania na: Stek z grilla z potrawką warzywną
Przygotowanie marynaty:
Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, curry, pieprz cayenne, słodką paprykę, kurkumę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy steki.
Steki wkładamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Można także zamarynować je wieczorem i zostawić na noc - wtedy będą jeszcze bardziej aromatyczne.
2. Przygotowanie potrawki warzywnej:
Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, papryki i cebule kroimy w kostkę, a natki siekamy.
Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy utartą marchewkę i dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koper oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko przez około 2-3 minuty.
3. Na koniec do warzyw dodajemy sos sojowy, ketchup i jeszcze przez chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
4. Steki smażymy z obu stron na grillu. Ja przygotowałam je na grillu elektrycznym - mięso było miękkie i soczyste.
Gotowe steki podajemy z potrawką warzywną.
Życzę smacznego! :)