Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory, karczochy i pierś z kurczaka w risotto
Karczochy obieramy z zewnętrznych zdrewniałych listków. Przecinamy na pół, odcinamy także stwardniałe fragmenty pozostałych listków, usuwamy łodygę. Miękkie fragmenty karczocha kroimy w drobną kostkę.
Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
W garnuszku lub dużej patelni podgrzewamy dużą łyżkę masła i olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około pół minuty. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino.
Gdy wino odparuje, dodajemy karczochy oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy dodamy mniej więcej 3/4 wywaru, dorzucamy podsmażonego kurczaka, suszone pomidory oraz listki tymianku.
Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dodajemy parmezan i około 2-3 łyżek masła.
Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.