Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna kostka piernikowa
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Miękkie masło zmiksować z cukrem.
Dodać jajka. Nie przerywając miksowania dodać stopniowo wszystkie suche składniki, mleko oraz połowę powideł. Wszystko dokładnie połączyć. Wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni na około godzinę (do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa:
Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Czekoladę posiekać na malutkie kawałki. Śmietanę zagotować, zdjąć z ognia i dodać czekoladę - mieszać aż czekolada się rozpuści. Wlać żelatynę i wymieszać.
Dodawać pokrojone masło cały czas mieszając. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Piernik posmarować pozostałą częścią marmolady, przeciąć wzdłuż na 3 części. Następnie pokroić ciasto na kostki i każdą polać polewą czekoladową (najlepiej zrobić to na kratce by nadmiar polewy ściekł). Odstawić gotową kostkę do lodówki na kilka godzin.