Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasto wiśniowe
Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni (bez termoobiegu).
Ze wszystkich składników (oprócz przypraw i wiśni ) szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
1 część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Z pozostałych dwóch części wykładamy ciasto na blachę posmarowaną masłem (najlepiej ugniatając palcami)
Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku przez około 8-10 min.
Wiśnie mieszamy ze wszystkimi przyprawami, można podsypać też odrobiną cukru pudru.
Przekładamy owoce na podpieczone ciasto.
Wyjmujemy ciasto, które odpoczywało w zamrażarce i na tarce o grubych oczkach ścieramy ciasto na wyłożone owoce.
Można też odrywać małe kawałeczki i spłaszczone układać na owocach.
Całość pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 stopni.
Dekorować dowolnie i wg uznania.