Przepis i sposób przygotowania na: Swojska ratafia.
Do jej zrobienia wykorzystujemy kolejno dojrzewające owoce i zaczynamy od truskawek.Każde owoce muszą być bardzo dojrzałe i silnie ubarwione.
Do wyparzonego gąsiorka lub słoja wsypujemy umyte i osuszone truskawki ,w zależności od ich ilości wsypujemy cukier ,który musi stanowić taką samą warstwę.Wraz z dojrzewaniem innych owoców do gąsiorka wsypujemy porzeczkę białą,porzeczkę czerwoną,agrest,maliny,wydrelowane czereśnie i dojrzałe wisnie pamiętając o cukrze - jaka warstwa owoców taka warstwa cukru.Gąsiorek zatykamy korkiem z waty do momentu aż wszystkie owoce opadną na dno gąsiorka.Wtedy przecedzamy sok przez sitko wyłożone gazą i mieszamy z dobrą czystą wódką w proporcji 1 do 1.Mieszamy i rozlewamy do wyparzonych butelek.Ratafię przechowujemy w suchym,ciemnym pomieszczeniu.
Smacznego!