Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić obficie sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, drobno posiekany tłuszcz. Składniki wymieszać, dodać oliwę, sól, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zagniatać aż składniki się dobrze połączą. 3/5 ciasta wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy, podnosząc boki na ok 3-4 cm. Na wierzch wyłożyć jabłka oprószone cynamonem, wyrównać i położyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta.
Natychmiast po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się zarumieni a boki zaczną odchodzić od tortownicy. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z tortownicy. Podawać z bitą śmietaną.
Smacznego :)