Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 300 g
cukier 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 szt
mleko 3,2% 0,25 szkl
masło 0,5 kostki

nadzienie

jabłko kwaśne 1 kg
cukier 0,5 szkl
cynamon Prymat 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka

Jabłka myjemy, obieramy. Usuwamy z nich gniazda nasienne i trzemy na tarce. Dodajemy cukier i cynamon. Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki łączymy ze soba i wyrabiamy. W razie konieczności podsypujemy mąką. Odstawiamy do lodówki owinięte w folię spożywczą na około 30 minut. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na brytfannę. Na ciasto nakładamy farsz jabłkowy (odciskamy nadmiar soku przed wyłożeniem). Na jabłka wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 14.07.2016 07:40
Wygląda naprawdę niezwykle smacznie:)
Krzysztof15 14.07.2016 06:42
pyszne ciacho
w mojej kuchni 14.07.2016 00:08
dobre ciasto i nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak