Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka na kruchym maślanym cieście z jabłkowymi różami
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, pokrojone w małą kostkę zimne masło i cukier. Polecam użycie dobrego prawdziwego masła. Jeśli chcemy upiec smaczne ciasto, korzystajmy z najlepszych produktów. Od wyrobów masło podobnych, trzymajmy się jak najdalej. Wszystko wyrabiamy dość szybko. W czasie ugniatania stopniowo dodajemy śmietanę i jogurt.
2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Jeśli nie mamy tyle czasu, polecam włożenie ciasta do zamrażalnika na 10minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
4. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę.
5. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, goździki, kardamon, imbir, cukier cynamonowy i zwykły oraz pół szklanki wody. Dusimy pod przykrywką kilka minut. Jabłka szybko miękną, więc nie trzeba im wiele czasu.
6. Na koniec dodajemy kisiel i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
7. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być znacznie większa, użyjemy jej jako spód naszego ciasta. Druga część mniejsza posłuży jako ruloniki, którymi udekorujemy wierzch.
8. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Nigdy nie wałkuję ciasta kruchego, uważam, że ciasto wychodzi dużo smaczniejsze, kiedy nie maltretujemy go wałkiem.
9. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15minut.
10. W tym czasie z drugiej części ciasta formujemy długie dość grube ruloniki.
11. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie na wierzchu układamy kratkę z ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez kilka minut.
12. Odłożone do dekoracji jabłka obieramy w paski razem z miąższem najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Z cieniutkich pasków jabłek modelujemy różyczki, które owijamy od zewnątrz skórką.
13. Różyczki układamy na podpieczony wierzch, polewamy płynnym miodem i oprószamy cynamonem.
14. Wstawiamy do piekarnika na ok. pięć minut. Ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze przez kilka minut.
15. Szarlotka jest jednym z tych ciast, które możemy jeść na gorąco z gałką waniliowych lodów lub na zimno z bitą śmietaną:).
16. Szarlotkę kroimy na kawałki, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami mięty.
17. Taką szarlotkę możemy zrobić też w wersji mini w kokilkach lub w formach do babeczek. Można też zrobić mini tarteletki z kruchego ciasta wypełnione pyszną masą jabłkową i udekorowane jabłkowymi różyczkami.