Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka wykwintna
1 kg jabłek
30 dkg cukru
skórka z cytryny
5 dkg rodzynek
1 łyżeczka tartej bułki
krem:
20 dkg śmietany kremówki
20 dkg cukru pudru
Z podanych składników zrobć ciastowynieść pod przykryciem w chłodne miejsce (lodówka) na 10 minut, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować do grubości ½ cm, nadając ciastu kształt prostokątny, przenieść wałkiem na blachę. Powierzchnię nakłuć widelcem, upiec w gorącym piekarniku na bladozłoty kolor, gorący placek pokroić ostrym nożem na kwadraty. Drugą część ciasta rozwałkować, pokroić na paski i każdy pasek zrolować. Rulonik ułożyć na każdym ciastku oblepiając nim cztery boki.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, rozdrobnić na grubej tarce, wymieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i rodzynkami i równomiernie rozsmarować na każdym kwadracie podpieczonego ciasta. Wstawić do gorącego piekarnika, piec przez ok. 40 minut.
Gdy ciasta ostygną przybrać je kremem z bitej śmietany.