Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z bezą
ciasto:
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
żółtko 3 sztuki
masło roślinne 185g
nadzienie:
jabłka słodkie 1 kg
cukier waniliowy 1 opakowanie
beza:
białko 3 sztuki
cukier puder 1 szklanka
sól szczypta
kruszonka:
mąka 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki
masło 1/4 kostki
Kruszonka:
Mąkę należy wymieszać z cukrem i dodawać stopniowo masło, tak aby powstawały większe kawałki.
ciasto:
Wszystkie składniki przekładamy do większej miski i zagniatamy. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
nadzienie:
Obrana i wydrążone jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z cukrem.
Blaszkę należy wyłożyć pergaminem i wyłożyć ciastem. Można je rozwałkować lub kawałki układać i spłaszczać na blaszce.
Na ciasto wykładamy jabłka. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Wykładamy ją na jabłka. Na sam wierzch ciasto posypujemy kruszonką. N
Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Ciasto jest gotowe jak beza się zarumieni i będzie chrupiąca.