Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z rosą
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i drobno kroimy ( szybciej nam się rozprażą ) wkładamy do garnka, podlewamy 1/4 szkl. zimnej wody, dodajemy cukier(1/3 szkl) i dusimy je do momentu, aż się całkowicie rozprażą ( często mieszamy). Pod koniec prażenia dodajemy do jabłek 1/2 kostki margaryny i ekstrakt waniliowy dusimy jeszcze ok 10-15 minut.
Gorące jabłka wykładamy na gorące ciasto. Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni ok 15 minut.
Piana: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem(6 łyżek).
Gotową piankę wykładamy na gorące ciasto. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnia 180 stopni ok 10-15 minut.
Gorące ciasto stawiamy w chłodnym miejscu, żeby zrobiła się na nim rosa.
Smacznego !!!!