Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

szaszłyki z kurczaka z sosem z czerwonej papryki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 6 sztuk
olej słonecznikowy 12 łyżki
sok z cytryny 8 łyżek
Świeża szałwia 2 łyżki
mieszanka szałwiowo-cebulowa 18 łyżek
wrzątek 12 łyżek
zielone, słodkie papryki 5 sztuk
oliwa 2 łyżki
cebula 2 sztuki
cukier 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki 440 gram
cebula 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: szaszłyki z kurczaka z sosem z czerwonej papryki

1. Pokrój kurczaka na równe kawałki. W woreczku foliowym zmieszaj olej, sok z cytryny, świeżą, posiekaną szałwię, startą cebulę, kawałki kurczaka. Wszystko potrząśnij, aż dokładnie się wymiesza. Marynować w lodówce przez min. 30 minut od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie włożyć mieszankę do miski, dodać trochę wody ( 3 łyżki).

2. Pokroić zieloną paprykę na ok. 12 pasków i parzyć we wrzątku ok. 4-5 minut. Odsączyć, opłukać w zimnej wodzie i jeszcze raz odsączyć.

3. Z łyżeczki mieszanki ziołowej do nadziewania uformować kulkę i zawinąć ją w pasek papryki. To samo zrobić z resztą. Nadziewać po 3 paski papryki na każdy szpikulec, na przemian z kawałkami kurczaka. Schłodzić.

4. Podgrzać olej i smażyć czerwoną (świeżą) paprykę i posiekaną cebulę przez ok. 5 minut. Dodać cukier i pomidory z puszki, gotować przez kolejne 5 minut. Zachować ciepłe.

5. Piec szaszłyki na naoliwionym ruszcie nad gorącymi węglami, często smarując przez ok. 15 minut.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 08.07.2013 15:14
bardzo pyszne
wiola333 08.07.2013 15:08
bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak