Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kurczaka z szynką parmeńską z tapenadą z suszonych pomidorów i bazylią
• 4 pojedyncze piersi z kurczaka
• sól
• 8 plasterków szynki parmeńskiej
• pęczek bazylii
• 1 mały słoiczek tapenady pomidorowej (z suszonych pomidorów) lub ok 8 kawałków suszonych pomidorów zmiksowanych z 2 łyżkami oliwy i łyżką koncentratu pomidorowego .
• 6 łyżek oliwy z oliwek
oraz: 4 szpikulce do szaszłyków lub patyczki drewniane, które należy wcześniej namoczyć przez pół godziny w chłodnej wodzie
Przygotowanie:
• Piersi kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien . Jeszcze raz opłukać, osuszyć i oprószyć solą .
• Piersi rozłożyć na desce i przykryć przeźroczystą folią, roztłuc na cieńsze filety, mniej więcej tej samej grubości.
• Zdjąć folię i posmarować mięso tapenadą, następnie położyć plasterki szynki parmeńskiej, ułożyć listki bazylii. Filety zwinąć w roladki, przyciąć i odłożyć nierówne końce, resztę pokroić w poprzek na około 2 cm kawałki. Nakłuć je szpikulce i ułożyć na blasze do pieczenia.
• Za pomocą pędzelka posmarować szaszłyki oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut w 190 stopniach funkcją termoobiegu. Szaszłyki można też grillować na grillu. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą z sosem winegret .