Przepis i sposób przygotowania na: SZPINAKOWE PIEROGI Z KURCZAKIEM
FARSZ:
Mięso gotujemy do miękkości ( tak jak pisałam , można użyć mięsa z rosołu ).
Pieczarki myjemy , drobno kroimy.
Podsmażamy na oleju z drobno posiekaną cebulką.
Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ).
Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
CIASTO:
Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem.
Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku.
Studzimy, mielimy.
Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , a następnie wycinamy krążki i nadziewamy farszem.
Dokładnie sklejamy boki.
CAŁOŚC:
W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju i soli.
Wrzucamy delikatnie pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.
Odcedzamy , a następnie podsmażamy na złoto.
Pycha!
Polecam!