Przepis i sposób przygotowania na: Szybki biszkopt z truskawkami
Dlaczego warto zrobić ten przepis?
- bo to sprawdzony sposób na puszysty biszkopt z truskawkami;
- wychodzi nawet początkującym w pieczeniu, osobom;
- to świetny deser na spotkanie rodzinne - lubią go dzieci i dorośli;
- nie wymaga dużo pracy:)
Szybki biszkopt z truskawkami to ciasto, które przygotujecie raz, dwa. Warto sięgnąć po ten przepis, kiedy w drzwiach pojawią się niezapowiedziani goście. Szybki biszkopt z truskawkami, jak sama nazwa wskazuje robi się szybko, ale niepokojące jest również to, że szybko znika!
Kroki postępowania
![Krok 1 - Szybki biszkopt z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-biszkopt-z-truskawkami1-2.jpg)
Do ubitej piany dodaję po żółtku i krótko mieszam.
![Krok 2 - Szybki biszkopt z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-biszkopt-z-truskawkami2-2.jpg)
Dosypuję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier z wanilią - miksuję jak najkrócej, tylko do połączenia składników.
![Krok 3 - Szybki biszkopt z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-biszkopt-z-truskawkami3-2.jpg)
Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i posypuję wierzch 2 łyżkami kaszy manny, która wchłonie sok z truskawek.
![Krok 4 - Szybki biszkopt z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-biszkopt-z-truskawkami4-2.jpg)
Opłukane i odsączone truskawki kroję na mniejsze części i dosypuję do nich 1 łyżkę kaszy manny - wszystko mieszam. Rozsypuję truskawki na ciasto, wstawiam do piekarnika na około 50 minut, temperatura 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
![Krok 5 - Szybki biszkopt z truskawkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szybki-biszkopt-z-truskawkami5-2.jpg)