Przepis i sposób przygotowania na: Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana
Każdą część delikatnie oprószyć solą.
Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut.
(Ten krok można pominąć.)
Po tym czasie żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 100-120 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.)
Pierwsza godzina pieczenia powinna odbywać się pod przykryciem (np. folią aluminiową).
Późnej - co jakiś czas, żeberka należy polewać wytwarzającym się sosem.
Domowy sos salsa mexicana:
Składniki:
2 pomidory świeże (bez skórki)
1 biała cebula
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej papryczki chili
sok z cytryny
sól
Wszystkie składniki zblendować.