Przepis i sposób przygotowania na: szynka wieprzowa w sosie a\'la Italiano
2.Cebulę pokroić w półkrążki i dokładnie oddzielić od siebie każdą warstwę cebuli.
3.Na patelni rozgrzać masło zmieszane z olejem ( ja użyłam krokoszowego, ale może być także inny olej dobrego gatunku) i włożyć na to cebulę i polać ją octem balsamicznym.
4.Pod koniec smażenia doprawić ją solą i pieprzem.
5.Na podsmażoną cebulkę wrzucić mięso i wszystko podsmażać na dużym ogniu, aż mięso się przyrumieni ( ciągle mieszając).
6.Zmniejszyć płomień i podlać mięso bulionem warzywnym, dodając listek laurowy.
7.Dusić mięso pod przykryciem około 50-60 minut.
8.Pod koniec gotowania do sosu dodać koncentrat pomidorowy oraz bazylię i doprowadzić do zagotowania.
9.Na koniec do sosu dodać garść startego sera i ciągle mieszając doprowadzić do jego całkowitego rozpuszczenia się.
10.Na koniec - jeśli będzie taka potrzeba- można całość doprawić; gdyby potrawa była za kwaśna ( zależy od koncentratu pomidorowego), to można dodać odrobinę cukru.
11. Najlepiej smakuje z ogórkiem konserwowym lub kiszonym.