Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z sarny po staropolsku
Kroki postępowania
![Krok 1 - Szynka z sarny po staropolsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szynka-z-sarny-po-staropolsku1-2.jpg)
Cebulę na marynatę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki. Składniki na marynatę mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem, następnie zostawiamy do ostygnięcie. Następnie wkładamy do niej szynkę i odstawiamy na dwie doby w chłodne miejsce, do lodówki lub piwnicy.
![Krok 2 - Szynka z sarny po staropolsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szynka-z-sarny-po-staropolsku2-2.jpg)
W ciągu dwóch dni można ją zamieszać 2-3 razy. Po dwóch dniach wyjmujemy ją z zalewy, nie płuczemy z przypraw. Można delikatnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.
![Krok 3 - Szynka z sarny po staropolsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szynka-z-sarny-po-staropolsku3-2.jpg)
![Krok 4 - Szynka z sarny po staropolsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szynka-z-sarny-po-staropolsku4-2.jpg)
Grzyby namaczamy w bardzo ciepłej wodzie. Do garnka wlewamy około 1 litra wody, wrzucamy grzyby i zaczynamy gotować. Po grzybach dodajemy selera pokrojonego w mniejsze kawałki, posiekaną włoszczyznę, cebulę pokrojoną w piórka, marchew w plastrach, owoc jałowca i kolendrę. Gdy składniki pogotują się kilka minut, dodajemy całe mięso. Dusimy jeszcze około godziny, co jakiś czas mieszając i próbując, doprawiając solą i pieprzem.
Podajemy z sosem.
![Krok 5 - Szynka z sarny po staropolsku foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/szynka-z-sarny-po-staropolsku5-2.jpg)