Przepis i sposób przygotowania na: Tarta biszkoptowa z lukrem - podwójnie cytrynowa
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
Dodać żółtka oraz startą skórkę z obu cytryn i delikatnie wymieszać.
Dodać przesianą mąkę z kisielem, solą, proszkiem do pieczenia i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Na końcu dodać sok z jednej cytryny, szybko zmiksować i przelać masę do przygotowanej foremki.
Upiec w temperaturze 165*C, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów foremki, a środek ciasta stanie się sprężysty.
Ciasto pozostawić w nagrzanym piekaniku do ostygnięcia, ale otworzyć drzwiczki piekarnika.
Cukier puder utrzeć z sokiem z drugiej cytryny, aż uzyskamy gładki lukier.
Gotowym lukrem posmarować ostudzone ciasto i pzostawić do zastygnięcia.