Przepis i sposób przygotowania na: Tarta budyniowa ze śliwkami
Rewelacyjnie kruchy spód, lekka jak piórko masa budyniowa, sezonowe owoce. Czego chcieć więcej? Budyniowa tarta ze śliwkami - rewelacyjny jesienny deser na pochmurne popołudnie, który poprawi nastrój.
Kroki postępowania
Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. ¾ ciasta wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm spód i boki, resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika, a formę z ciastem do lodówki.
![Krok 1 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-budyniowa-ze-sliwkami1-2.jpg)
Masa: Z mleka, cukru i z proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń. Jajka ubijamy ze śmietanką i dodajemy do ciepłej masy budyniowej, miksujemy mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję.
![Krok 2 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-budyniowa-ze-sliwkami2-2.jpg)
![Krok 3 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-budyniowa-ze-sliwkami3-2.jpg)
![Krok 4 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-budyniowa-ze-sliwkami4-2.jpg)
ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut - do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Można oprószyć pudrem przed podaniem. Słodkich wypieków :)
![Krok 5 - Tarta budyniowa ze śliwkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-budyniowa-ze-sliwkami5-2.jpg)