Przepis i sposób przygotowania na: Tarta snickers - z karmelem i orzechami
SPÓD :
Herbatniki drobniutko kruszymy ( lub tłuczemy wałkiem ) i mieszamy w roztopionym masłem.
Przygotowanym ciastem wykładamy tortownicę ( 16-18cm ) i dokładnie dociskamy.
Wkładamy do zamrażarki.
MASA KARMELOWA :
Śmietanę kremówkę wyciągamy z lodówki ok. 1 godzinę przed robieniem ciasta - powinna być w temperaturze pokojowej.
Cukier rozpuszczamy w rondelku o grubym dniem , tak aby powstał karmel.
Mieszamy drewnianą łyżką , gdyż metalowe nie nadają się do robienia karmelu!
Kiedy będzie gotowy delikatnie i powoli dodajemy do niego śmietanę ( trzeba to robić naprawdę delikatnie , gdyż karmel jest gorący a śmietana chłodna - powstaje " mieszanka wybuchowa " ;) ).
Cały czas mieszając czekamy aż wszystko dokładnie się połączy i powstanie gęsty karmelowy sos.
Pod koniec dodajemy orzechy i całość wylewamy na kruchy spód.
Ostawiamy do lodówki do stężenia.
( Ps. łatwiej się kroi gorącym nożem )
Smacznego!