Przepis i sposób przygotowania na: Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście
Kroki postępowania
Do mąki dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili, mieszamy.
Zimną margarynę kroimy w drobną kostkę i siekamy z mąką.
Na koniec dodajemy jajko i śmietanę, krótko zagniatamy
Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
2/3 ciasta wałkujemy , wykładamy spód foremki z reszty rolujemy wałeczki i wypełniamy brzegi ,formę wstawiamy do lodówki.
![Krok 1 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-szpinakowa-z-salami-na-paprykowym-ciescie1-2.jpg)
Rozmrożony szpinak lekko odciskamy.
Czosnek obrać posiekać, podsmażyć na łyżce masła, dodać szpinak doprawić solą i dusić.
![Krok 2 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-szpinakowa-z-salami-na-paprykowym-ciescie2-2.jpg)
![Krok 3 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-szpinakowa-z-salami-na-paprykowym-ciescie3-2.jpg)
Po tym czasie brzegi ciasta okładamy połówkami salami .
![Krok 4 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-szpinakowa-z-salami-na-paprykowym-ciescie4-2.jpg)
Na wierzchu rozłożyć pawałki salami.
Piec ok.40-50 minut w 180 C.
![Krok 5 - Tarta szpinakowa z salami na paprykowym cieście foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-szpinakowa-z-salami-na-paprykowym-ciescie5-2.jpg)