Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z budyniem i galaretką
Kroki postępowania
Robimy wgłębienie , dodajemy cukier, żółtko, proszek i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy cienko i przekładamy do wysmarowanej formy (24 cm)
![Krok 1 - Tarta z budyniem i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-z-budyniem-i-galaretka1-2.jpg)
Pieczemy ok. 15 minut na lekko złoty kolor w 180*C.
![Krok 2 - Tarta z budyniem i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-z-budyniem-i-galaretka2-2.jpg)
Resztę mleka gotujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy wymieszaną miksturę, gotujemy chwilę , aż budyń zgęstnieje.
Jeszcze gorący wylewamy na upieczony spód tarty. Odstawiamy, aby ostygło.
Nektarynki myjemy i obieramy, kroimy na cząstki, układamy na zimnym budyniu.Polewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1 szklance wody.
Wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
![Krok 3 - Tarta z budyniem i galaretką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-z-budyniem-i-galaretka3-2.jpg)