Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z części ciasta rozwałkować pas szerokości jak wysokość tortownicy. Brzeg obciąć radełkiem. Wylepić dokładnie boki tortownicy. Resztę ciasta rozwałkować na okrągło i wylepić spód formy. Ciasto podpiec 20 min.
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Ułożyć ciasno obok siebie, zaczynając od brzegu tortownicy. Jeśli zostanie zostanie trochę jabłek, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć n poprzednich.Posypać cynamonem.
Krem . Jaja ubić z cukrem, wsypać obie mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę zimnego mleka, wymieszać by nie było grudek.
Resztę mleka zagotować ze śmietaną, solą i masłem. Wrzące mleko wlać do masy jajecznej i energicznie wymieszać. Postawić na małym ogniu i ugotować budyń. Gorący wlać na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 i piec ok1 godziny. Wyjmować z formy gdy będzie zupełnie zimne.