Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z jabłkami pod pierzynką
Wymieszać miękkie masło, cukier, mąkę i jajko. Do ugniecionej masy wycisną sok z pół cytryny. Uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto wyłożyć na wysmarowana tłuszczem blaszkę i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 min w temp. 180 st C
Miąższ
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobne plasterki i smażyć w garnku, aż do uzyskania masy. Wsypać galaretkę i mieszać tak długo, aż się rozpuści. Masę wyłożyć na blachę z ciastem. Podpiec ok. 10 min na 180st C.
Beza
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier. Przełożyć na ciasto z jabłkami (bezą można w dowolny sposób udekorować ciasto). Piec ok. 1godz. w temp. 130st C. Ciasto można udekorować polewą deserową (ja zrobiłam polewę z paczki). Smacznego