Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szparagami i ziemniakami
Kroki postępowania
Ciasto:
Make przesiewam do miski, dodaję żółtka, pokrojone zimne masło, sól, gałkę muszkatołową, tarte migdały. Ciasto kroję nożem,na końcu dodaję wodę i zagniatam szybko ręką, jak najkrócej. Wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty średnica 25 cm smaruję masłem.
![Krok 1 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-ze-szparagami-i-ziemniakami1-2.jpg)
![Krok 2 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-ze-szparagami-i-ziemniakami2-2.jpg)
![Krok 3 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-ze-szparagami-i-ziemniakami3-2.jpg)
![Krok 4 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-ze-szparagami-i-ziemniakami4-2.jpg)
Szparagi białe obieram i gotuję w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po pięciu minutach dokładam zielone szparagi i gotuję dalej do miękkości około 10-15 minut. Wyjmuję i studzę.
![Krok 5 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-ze-szparagami-i-ziemniakami5-2.jpg)
![Krok 6 - Tarta ze szparagami i ziemniakami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tarta-ze-szparagami-i-ziemniakami6-2.jpg)