Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta ziołowo-ziemniaczana

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dag
zimne masło 15 dag
sól 1 szczypta
Farsz:
ziemniaki 60 dag
jogurt 15 dag
jajko 2 szt
pomidory 2 szt
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
mąka do formy
biały ser 20 półtłusty
woda zimna 4 łyżki
bazylia świeża 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
tymianek 1 (świeżo posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ziołowo-ziemniaczana

Przygotowujemy ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy, odstawiamy do wystudzenia. Zimne ziemniaki mielimy wraz z serem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt i posiekane zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej i oprószonej łyżką mąki formy. Zapiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Zapieczone ciasto wyjmujemy, przekładamy na nie masę ziemniaczaną, na wierzchu układamy plastry pomidorów i pieczemy jeszcze ok. 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

K&J 11.11.2012 22:31
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak