Przepis i sposób przygotowania na: Tęczowo- owocowa tarta
Kroki postępowania
Ciasto francuskie rozwijamy. Odcinamy z niego z każdego boku po cienkim pasku. Ciasto smarujemy jajkiem. Otrzymane paski nakładamy na brzegi ciasta, wykonując ramkę. Ramkę także smakujemy jajkiem. Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość delikatnie oprószamy trzcinowym cukrem. Tak uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 17 minut w 190°C.
![Krok 1 - Tęczowo- owocowa tarta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/teczowo-owocowa-tarta1-2.jpg)
Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem mascarpone.
KREM:
Żółtko z jajkiem i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy serek mascarpone. Całość jeszcze chwilkę miksujemy by uzyskać delikatny krem.
![Krok 2 - Tęczowo- owocowa tarta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/teczowo-owocowa-tarta2-2.jpg)
Przed podaniem deseru nakładamy na niego owoce. Obrany banan, kiwi, mandarynkę oraz nektarynkę kroimy w plasterki. Winogrono oraz truskawki przekrawamy na połowę a jagody pozostawiamy bez zmian.
Przygotowane owoce układamy na kremie pasami, tak by układem kolorów przypominały tęczę. Tatrę dekorujemy stokrotkami i podajemy.
![Krok 3 - Tęczowo- owocowa tarta foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/teczowo-owocowa-tarta3-2.jpg)