Przepis i sposób przygotowania na: Topielec z rabarbarem Zewy
Kroki postępowania
Świeże drożdże trzeba wymieszać z obydwoma cukrami do płynnej konsystencji.
Mleko ( może być zimne ) wlać do drożdży i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, sól, wbić jajka i wkroić miękkie masło.
Następnie zagnieść ciasto
![Krok 1 - Topielec z rabarbarem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/topielec-z-rabarbarem-zewy1-2.jpg)
Do miski wlać zimnej wody, włożyć do wody woreczek
![Krok 2 - Topielec z rabarbarem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/topielec-z-rabarbarem-zewy2-2.jpg)
![Krok 3 - Topielec z rabarbarem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/topielec-z-rabarbarem-zewy3-2.jpg)
2/3 ciasta ( może być troszkę więcej lub m,niej ) wylepić na dnie blaszki i ciasto posypać bułką tartą ( zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z rabarbaru ).
![Krok 4 - Topielec z rabarbarem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/topielec-z-rabarbarem-zewy4-2.jpg)
![Krok 5 - Topielec z rabarbarem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/topielec-z-rabarbarem-zewy5-2.jpg)
Zostawić do podrośnięcia.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni w zależności od tego jak nasz piekarnik piecze i piec 45 - 50 minut.
Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.
![Krok 6 - Topielec z rabarbarem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/topielec-z-rabarbarem-zewy6-2.jpg)
![Krok 7 - Topielec z rabarbarem Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/topielec-z-rabarbarem-zewy7-2.jpg)