Przepis i sposób przygotowania na: torcik brukselkowy
Farsz: Brukselkę obgotuj (10 min.) z dodatkiem przyprawy kucharek, czosnku i soku z cytryny. Pieczarki pokrój, obsmaż na oleju, przypraw solą. Mielone mięso wymieszaj z 2 łyżkami mleka, przypraw przyprawą kucharek. Uformuj klopsiki, obsmaż na tłuszczu po pieczarkach. Ser utrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka roztrzep ze 100 ml wody. Natkę umyj, posiekaj.
Z ciasta rozwałkuj koło o średnicy 35 cm. Wyłóż nim tortownicę (24 cm). Wystające ciasto odetnij, uformuj warkoczyk, przylep do brzegu.
Do środka włóż brukselkę, pieczarki i klopsiki. Każdą warstwę posypuj startym serem i natką, polej jajkami. Piecz 50 minut w temp. 180 stopni.