Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Torcik brzoskwiniowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 1 szkl
jajko 6 szt
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem brzoskwiniowy

brzoskwinie w puszce 1 szt
woda 3 szkl.
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
budyń śmietankowy 2 szt

Porada

Smak możemy zmienić poprzez zmianę brzoskwiń na inne owoce.

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik brzoskwiniowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści (można to sprawdzić rozcierając odrobinę piany w palcach-nie powinniśmy czuć cukru). Łączymy krótko na najwolniejszych obrotach miksera (lub łyżką) z żółtkami oraz przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy do tortownicy (26cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boki zostawiamy i niczym nie smarujemy). Pieczemy około 35-40 minut w 170 stopniach. Pozostawiamy w tortownicy do całkowitego ostudzenia, następnie odkrawamy delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na 2 blaty.
Krok 1 - Torcik brzoskwiniowy foto
2
Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia, ale nie zupełnego. Masa przed wylaniem na biszkopt powinna być jeszcze ciepła, aby "związała" dół i górę.
Krok 2 - Torcik brzoskwiniowy foto
3
Wykonanie: Do tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu, wylewamy połowę masy, przykrywamy górnym blatem, lekko dociskamy, aby całość się skleiła. Na wierzch wylewamy pozostałą masę i układamy kawałki brzoskwiń - tak jak nam się wymarzy :)
Uwaga - ponieważ nie dorobiłam się silikonowej tortownicy ;) a nie lubię jak mi ciasto przechodzi metalem (niby powłoka nieprzywierająca i takie tam...), zabezpieczyłam boki pozostałym z wyłożenia dna pod biszkopt papierem do pieczenia. Zawijając po prostu do środka to, co zostawiłam specjalnie wokół tortownicy.
Całość odstawiamy do lodówki, aby dobrze stężała.
Krok 3 - Torcik brzoskwiniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 17.01.2016 11:15
wygląda przepysznie
ben-ka 15.01.2016 15:39
Bardzo smakowity torcik zrobiłaś:)
marenka 15.01.2016 13:57
na pewno smakuje rewelacyjnie
ania2610 15.01.2016 12:37
przepyszny jest ten torcik!
Ewa Wojtaszko 15.01.2016 12:17
wygląda bardzo apetycznie
Mniam 15.01.2016 11:56
Wyśmienity torcik. Trochę słońca przyniosłaś :)
RenataZ-et 15.01.2016 11:20
wygląda apetycznie :)
mysza75 15.01.2016 10:07
jaki pyszny torcik
Ola1984 15.01.2016 09:53
Bardzo smakowicie wygląda :)
Krzysztof15 15.01.2016 09:46
pyszny torcik
Poison1988 15.01.2016 08:10
wygląda wspaniale :)
Pani Domu 15.01.2016 07:27
wspaniały torcik
Franciszek 15.01.2016 00:55
dobry do kawy
gusia1000 15.01.2016 00:19
Fajny tort.
misia53 14.01.2016 23:43
Bardzo mi się podoba a co do papieru to miałaś rację ja też nie lubie jak ciasto przechodzi metalem
Jolcia_90 14.01.2016 23:09
Wygląda wspaniale, aż chce się jeść :)
Łukasz15 14.01.2016 22:47
Pysznie wygląda
Bernadeta1 14.01.2016 22:34
pyszne słodkości
2milutka 14.01.2016 22:13
Pysznie i słonecznie wygląda :)
dorota w 14.01.2016 21:59
Fantastycznie wygląda!
Babeczka35 14.01.2016 21:54
Super torcik:)
Mama niejadka 14.01.2016 21:37
Pyszny torcik
Zdzisław 14.01.2016 21:25
smaczne ciasto
Renata9 14.01.2016 21:22
Bardzo smaczny torcik :-)
sliwka 14.01.2016 21:07
Piękny;)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak