Przepis i sposób przygotowania na: Torcik makowo-śmietankowy z roladkami.
2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy.Następnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i mak ( suchy,zmielony ),delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm 35 cm.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Upieczony gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę.Studzimy.
3.Gdy biszkopt na roladę przestygnie smarujemy go powidłem i zwijamy w roladę,następnie kroimy w plastry.
4.Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody,następnie studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,wlewamy przestudzoną żelatynę i chwilę ubijamy.
5.Przekrojone krążki biszkoptu przekładamy ubitą śmietaną,smarujemy również wierzch tortu.Następnie na wierzchu układamy roladki.
6.Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkie stężenia.Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ja na torcik.Torcik wkładamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.