Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy Pavlova z kremem winogronowym
Wykonanie:bezowe blat
Białka ubijam na sztywną pianę. Kiedy piana jest już sztywna, bardzo delikatnie dodaję cukier, ocet i mąkę. Miksuję bardzo powoli na najniższym programie.
Piana ma być lśniąca, średnio gęsta, a przy tym lekka (ma sprawiać wrażenie puchu).
Na papierze do pieczenia rysuję 2 okręgi o średnicy 22cm. Wypełniam okręgi pianą, na brzegach rozkładam więcej piany i "modeluję" je łyżką, aby sprawiały wrażenie pofalowanych.
Wkładam blaty do piekarnika rozgrzanego do 180C i piekę je przez 5 min w tej temperaturze.
Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 140C i beza piecze się tak przez 1,5h.
Po upieczeniu bezowe blaty suszą się w piekarniku przez kilka godzin.
krem
Mascarpone miksuję z kremówką, dodaję miód i sok z cytryny. Wyciskam sok z winogron, z ok,250g owoców, usuwam pestki, miąższ miksuję na gładka masę i wraz z sokiem dodaję do mascarpone.Krem wstawiam do lodówki na 2-3h, aby dobrze stężał.
Bezowy blat przekładam kremem, przykrywam drugim. Dekoruje owocami i miętą.