Przepis i sposób przygotowania na: Tort borówkowy
1.Piekarnik nagrzej do ok. 180 st.C
2.Tortownic e natłuść masłem i posyp odrobiną bułki tartej, równomiernie rozprowadź na całej formie.
3. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę. dodawaj cukier, żółtka (ciągle ubijając) a na koniec zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Piecz ok. 30 min aż biszkopt stanie się złocisty
5. Po upieczeniu odstaw biszkopt aż wystygnie a następnie przekrój go 2 razy tak aby otrzymać 3 części.
KREM:
1. Borówkę rozmrażamy a następnie dobrze odsączamy z nadmiaru soku i rozgniatamy widelcem.
2. Zimną śmietankę ubijamy z 1 szklanką cukru (jeśli sama się nie ubije - dodajemy śmietan fix). Ubitą przekładamy do innej miseczki.
3. Serek Mascarpone ucieramy z ok. 1/2 szklanką cukru - nie dodajemy tego cukru za dużo.
4. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce śmietany ciągle mieszając.
5. Do kremu dodajemy sok z cytryny - wedle własnego uznania - ja dodaję z 1 cytryny.
6. Gotowy krem dzielimy na 3 części , do jednej z tych części dodajemy rozgniecioną borówkę amerykańską.
Poncz do nasączenia:
1. Wodę gotujemy i zalewamy herbatę. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Próbujemy czy jest smaczny. Dodajemy cukru lub soku z cytryny według własnego uznania.
Ułożenie tortu:
1.Pierwszy biszkopt nasączmy - ale tylko odrobinkę, następnie nakładamy warstwę powideł z czarnej porzeczki a na nią biały krem - niej niż połowa całości kremu.
2. Następnie układamy kolejny biszkopt, nasączamy i wykładamy borówkowy krem.
3. Układamy ostatnią warstwę biszkoptu, nasączamy ją i układamy biały krem na wierzchu. Smarujemy boki tortu również białym kremem.
4. Wierzch tortu ozdabiamy świeżymi borówkami i kolorową posypką.