Przepis i sposób przygotowania na: TORT CZARNOLAS – “URODZINOWY HOME-MADE”
Biszkopt czekoladowy:
Jajka wraz z cukrem ubijamy na jednolitą, puszystą masę, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do masy partiami dodajemy przesianą mąkę połączoną z kakao, ciągle delikatnie mieszając ją łopatką, już nie mikserem.
Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy, i pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 st. C przez ok. 45 min., do momentu gdy wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Nie otwieramy piekarnika w początkowej fazie pieczenia, gdy biszkopt wzrasta, ponieważ może opaść.
Mus czekoladowy:
Kuwerturę wraz z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu, mieszamy, czekamy aż lekko przestygnie i dodajemy do niej małymi porcjami ubita wcześniej śmietanę.
Syrop do skropienia biszkoptów:
Wodę z cukrem gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie lekko gęstnieć. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy po ostygnięciu wiśniówkę
Wykończenie:
Wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Wkładamy jeden kawałek na dno tortownicy i dobrze nasączamy go syropem wiśniowym. Na dno wsypujemy wydrylowane wiśnie, nakładamy na nie mus czekoladowy, a następnie drugi biszkopt, który nasączamy i na który analogicznie nakładamy czekoladowy mus.
Wyrównujemy powierzchnię.
Tort na wierzchu można udekorować polewą czekoladową, bitą śmietaną, wiśniami czy też startą czekoladą – wedle gustu.
Smacznego !
Przepis Pana Grzegorza Walickiego zaczerpnięty ze strony http://www.akademia-kulinarna.pl/2013/05/tort-czarnolas/