Przepis i sposób przygotowania na: Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny
Kroki postępowania
Jajka utrzeć z cukrami i olejem, a następnie dodać mąkę oraz proszek.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 25-30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
![Krok 1 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-di-z-wafelkami-i-kokosowym-kremem-z-kaszy-manny-1-2.jpg)
2 szklanki mleka zagotować z solą.
W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka.
Mieszając - gotować do zgęstnienia masy.
Na samym końcu należy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Po tym czasie masło z cukrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
Pod koniec dodać alkohol oraz sok z cytryny.
Całość wstawić do lodówki, aż krem zgęstnieje i podzielić go na 3 części.
![Krok 2 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-di-z-wafelkami-i-kokosowym-kremem-z-kaszy-manny-2-2.jpg)
Alkohol połączyć z wodą (ilość wody zależy od preferencji smakowych) i opcjonalnie z sokiem z cytryny.
![Krok 3 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-di-z-wafelkami-i-kokosowym-kremem-z-kaszy-manny-3-2.jpg)
![Krok 4 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-di-z-wafelkami-i-kokosowym-kremem-z-kaszy-manny-4-2.jpg)
Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cukier z wiórkami.
Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor.
(Uważać, aby nie przypalić.)
![Krok 5 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-di-z-wafelkami-i-kokosowym-kremem-z-kaszy-manny-5-2.jpg)
Spód delikatnie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejną częścią ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch tortu posmarować pozostałą ilością kremu.
Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki.
Całość udekorować wafelkami i schłodzić w lodówce.
![Krok 6 - Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-di-z-wafelkami-i-kokosowym-kremem-z-kaszy-manny-6-2.jpg)