Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowo - czekoladowy
Kroki postępowania
8 jajek
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek cukru
2,5 łyżki kakao
Łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru i dalej miksujemy. Pozostały cukier dodajemy do żółtek i miksujemy na puszysty kogel-mogel. Zmiksowane żółtka dodajemy do białek i miksujemy na wolnych obrotach, następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, którą przesiewamy by nie było grudek – delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt przelewamy do tortownicy(smarujemy tylko dno) i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180*. Biszkopt przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest już suchy i się nie obiera na wykałaczce. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt wyciągamy z formy i przekrawamy na 3 części.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone, dodajemy do niego kakao oraz cukier puder – miksujemy.
Wbrew pozorom torcik ten jest nadzwyczaj lekki i nie jest zbyt słodki. Robiłam go po raz pierwszy i wszyscy goście byli nim zachwyceni – każdy chciał przepis, bo masa jest bardzo puszysta i delikatna. Przepis na ten tort dostałam od swojej szefowej, niemniej jednak pozwoliłam sobie go zamieścić ponieważ dokonałam w nim nieco zmian :)