Przepis i sposób przygotowania na: Tort kakaowo makowy
Przygotować wszystkie składniki. Z podanych składników przyrządzić biszkopty upiec 3 placki w tortownicy , kakaowy ,biały i orzechowy .
Biszkopt orzechowy :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę dosypując cukier , dodać żółtka i dalej ubijać na małych obrotach .Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia lekko wymieszać , wlać olej , wsypać zmielone orzechy włoskie , wymieszać i wyłożyć do tortownicy średniej ,piec do suchego patyczka w 190 stopni około 20 minut.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić z cukrem ,dodawać po jednym żółtku i ubijać na wolnych obrotach .Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia , dodawać do ubitych białek po łyżce delikatnie mieszając, na końcu dodać olej. Piec w 190 stopni do suchego patyczka lub jak ciasto odchodzi od brzegów.
Biszkopt zwykły:
Białka ubić na puszystą pianę z cukrem ,dodać żółtka i wymieszać . Dodać mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać delikatnie i piec 190 stopniach do suchego patyczka około 20 minut.
Przyrządzić masę z budyniu i masła, masło utrzeć z cukrem ,dodawać żółtka i po łyżce budyniu czekoladowego ugotowanego wcześniej i wystudzonego .
Przekładać biszkopty kremem . Ciemny pierwszy i smarować masą , nałożyć orzechowy biszkopt i posmarować masą .Następny biały i posmarować masą .Kolejno wyłożyć masę makową z białego maku i posmarować masą ,na koniec masę makową z puszki wymieszać z miodem . Można polać polewą i schłodzić w lodówce.