Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kaszę, mak i bułkę tartą, wszystko połączyć. Dodać aromat. Na koniec delikatnie wmieszać białka. Ciasto wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 40 minut, do suchego patyczka. Gotowe wystudzić i ostrożnie wyjąć z tortownicy.
Na masę:
Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną. Mleko zagotować i dodać śmietanę z jajkami, na bardzo małym ogniu ogrzewać mleko, aż się zrobi serek. Całość odlać na sitko wyłożone tetrą, do odsączenia. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać odsączony serek. Wszystko zmiksować do połączenia składników.
Do nasączenia ciasta potrzebne będzie: 70 ml przegotowanej wody i 2 łyżki amaretto.
Ciasto przekroić wzdłuż 2 razy. Blaty nasączyć amaretto. przełożyć kremem blaty i posmarować nim cały tort. Dowolnie udekorować.
Smacznego :)