Przepis i sposób przygotowania na: Tort na słono
Marchewki obieram , kroję w kostkę i chwilkę podsmażam na maśle, to samo robię z groszkiem zielonym, warzywa odstawiam do wystudzenia i odsączam z nadmiaru masła.
Miękką kostkę margaryny przekładam do makutry i ucieram z 10 żółtkami, partiami dodaję mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Następnie białka ze szczyptą soli ubijam na sztywna pianę,tak przygotowaną pianę przekładam do wyrobionego ciasta w makutrze, delikatnie mieszając dodaję starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki i podsmażone wcześniej na maśle warzywa, dosmaczam solą i pieprzem, całą masę bardzo delikatnie mieszam i przekładam do dwóch jednakowych nasmarowanych tłuszczem tortownic, piekąc dwa placki keksowe, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, po upieczeniu odkładamy ciasta do wystudzenia.
Masa serowa.
Wszystkie serki śmietankowy, topiony, fromage i mascarpone mieszam ze sobą,uzyskując delikatny serowy krem, który będzie potrzebny do smarowania placków.
Do wysokiego naczynia lub tortownicy odpowiadającemu kształtem placków, przekładamy na spód pierwszy wystudzony placek, smarujemy go masą serową,kładziemy pokrojone w plasterki lub kosteczkę ogórki, pomidory, paprykę, rzodkiewkę, układamy pokrojoną w kostkę wędlinę i ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, tak ułożone jajka i wędlinę zalewam galaretką, którą uzyskuję z rosołu który mieszam razem z żelatyną, można użyć rosołu bardzo intensywnego, który sam się zetnie bez użycia żelatyny, jednak ja sobie pomogłam żelatyną.
Cześć tortu umieszczam w lodówce aż galaretka stężeje, po czym kontynuuje dalszą część smarowania. Na galaretkę układam warzywa kładzione wcześniej, posypane posiekanym koperkiem i na nie masę serową, całość przykrywam ostatnim plackiem keksowym, wierzch i boki ozdabiam resztą masy serowej.
Kolejna cześć to przybranie tortu , do tego celu użyłam resztek pozostałych warzyw, chipsy, i orzeszki.