Przepis i sposób przygotowania na: Tort piętrowy dla Jubilatów
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.
biszkopt mały;
Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i żółtka na przemian , ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Na koniec wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 ( najlepiej do suchego patyczka),
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty , (gdyby biszkopt wyszedł za wysoki przekroić wtedy na trzy blaty i jeden wykorzystać do innych celów.).
Krem śmietankowy;
Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie z śmietan fixsem.
Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę,delikatnie mieszamy.
Brzoskwinie odsączamy z soku ,osuszmy ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy w kostkę.
Krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem maliny.
Składanie tortu;
najpierw składamy duży biszkopt .
Spodni blat biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń,smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy część kremu śmietankowego oraz część pokrojonych brzoskwiń, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym , nakładamy trzeci ostatni blat.
Cały tort smarujemy kremem śmietankowym.
Teraz zabieramy sie za mały biszkopt;
Spodni blat małego biszkoptu nasączamy sokiem malinowym , smarujemy dżemem malinowym,nakładamy część kremu malinowego , nakładamy drugi blat dociskamy.
Torcik nakładamy na środek dużego tortu,smarujemy kremem śmietankowym.
Na górę tortu kładziemy gołąbki oraz dekorujemy cały tort żywymi różami, bitą śmietaną oraz koralikami .
Cały tort duży i mały obsypujemy wiórkami kokosowymi.