Przepis i sposób przygotowania na: Tort podwójnie czekoladowy
Kroki postępowania
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż do ochłodzenia masy.Czekoladę rozpuszczamy na parze i ją chłodzimy. Letnią czekoladę wmiksować w masło dodając po jednej łyżce. Następnie tak samo postępując dodajemy po łyżce masy jajecznej, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.
![Krok 1 - Tort podwójnie czekoladowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-podwojnie-czekoladowy1-2.jpg)
![Krok 2 - Tort podwójnie czekoladowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-podwojnie-czekoladowy2-2.jpg)
Ozdoby.Dzień wcześniej wkładamy do zamrażarki 2-3 kafelki (np. takie pozostałe z remontu). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.. Małymi porcjami rozsmarowujemy na kafelku czekoladę. Ma być ciepła, nie gorąca-powinna od razu zastygać i ścinamy ją ostrym nożem. Tak powstałymi "piórkami" czekoladowymi zdobimy tort (boki i górę tortu). Jeżeli czekolada nie chce się już ścinać wymieniamy kafelek na bardziej zimny.
![Krok 3 - Tort podwójnie czekoladowy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/tort-podwojnie-czekoladowy3-2.jpg)