Przepis i sposób przygotowania na: tort ptasie mleczko z owocami
oddzielić białka od żółtek, białka wlać do wysokiego naczynia , do osobnej miski wsypać mąkę ziemniaczaną ,mąkę tortową i proszek do pieczenia a następnie dobrze wymieszać . Ubić na sztywną pianę białka a następnie dodać żółtka i miksować ok 1min , dodać cukier powoli nie przerywając miksowania a na koniec mąkę i mieszać drewnianą kopystką . Ciasto wlać do formy kwadratowej 23-26cm wyłożonej papierem na spodzie i wstawić do lekko ogrzanego piekarnika piec ok 30min w temperaturze 180stopni po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia . Jak biszkopt będzie zimny wyjmujemy z formy a następnie należy go przekroić na pół poziomo i jedną połowę włożyć do formy( forma musi być z otwieranymi bokami).
ptasie mleczko
rozpuścić galaretki w dwóch osobnych naczyniach , 2op galaretki na 400ml wody gorącej ,a następnie ostudzić . Ubić dobrze schłodzoną śmietanę 250ml i w trakcie ubijania dodawać po trochę zimną galaretkę np czerwoną na koniec truskawki pokrojone w kostkę ( mogą być mrożone) i natychmiast wylewamy na biszkopt do formy przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i powtarzamy czynność z niebieską galaretką i drugą częścią 250ml śmietany ale na koniec ubijania dodajemy borówki i natychmiast wylewamy do formy na biszkopt . Wstawiamy do lodówki na ok 1godzinę a następnie otwieramy boki z formy i wyjmujemy ciasto .
Krem
śmietanę kremówkę wlać do garnka dodać połamaną czekoladę a następnie ogrzewać wciąż mieszając aż czekolada się rozpuści , następnie dobrze schłodzić dodać śmietan fix i ubić na sztywno . Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort polecam używanie szprycy , boki tortu posypujemy opłatkiem a górę stroimy owocami wg uznania .