Przepis i sposób przygotowania na: Tort tęczowy
Gdy zakończymy ubijanie pomału dosypujemy proszek do pieczenie, oraz obudwie mąki delikatnie mieszając.
Masę dzielimy na 5 części i do każdej dodajemy barwnik spożywczy(wg uznania). Im więcej barwnika tym ciemniejszy kolor.
Pieczemy w tortownicy kolejno 5 biszkoptów.
Piec przez ok 20 minut (sprawdzić patyczkiem czy się wypiekło) w temoeraturze 160-170 stopni.
Śmietane kremówkę ubijamy.
Po ostudzeniu blatów kolejno pączujemy herbatą i przekładamy śmietaną.
Całość smarujemy po bokach pozostałą śmietaną, a na wierzch przygotowywujemy w garnku wg przepisu na opakowaniu masę śmietanową na mleku- jest to potrzebne do posmarowania pod opłatek, gdyż nie może on leżeć na prawdziwej śmietanie.
Powstałą masą smarujemy górę tortu, kładziemy oplatek i dekorujrmy resztką kremu i lentylkami.