Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy-czekoladowy.
2.Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao,startą na tarce czekoladę i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać.
4. Masą przełożyć krążki biszkoptu,posmarować również boki.
5.Kakao i cukier wymieszać z odrobiną gorącej wody,tak,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę gotować na niewielkim ogniu do rozpuszczenia się składników.Zdjąć z ognia i mieszać aż składniki polewy się połączą,a polewa będzie gęsta i szklista.
6.Gotową polewą posmarować wierzch tortu i odstawić do zastygnięcia.
7. Rozetki:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać kakao, i wystudzoną żelatynę.Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy i wyciskać na zastygniętej polewie rozetki.
8.Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtoczyć nią boki tortu. Z wierzchu tort udekorować kolorową posypką.
9.Tort wstawić do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc.